Rijwerkrevisie | Verhoeven Rijwerk

Rijwerkrevisie

Goed onderhoud aan de onderwagen is essentieel voor de levensduur van jouw grondverzetmachine. Afhankelijk van de gebruiksintensiteit is het verstandig om het rupsrijwerk ongeveer iedere vijf jaar te reviseren.

Wil je een revisie laten uitvoeren door ons? Neem dan contact met ons op door te klikken op onderstaande knop of door ons te bellen: +31 (0)495 – 59 6642

Gedeeltelijke of complete rijwerkrevisie?

Afhalen ketting

Het is verstandig om je voorafgaand aan een revisie te laten adviseren door een rijwerk specialist. Hij voert een inspectie uit en meet het rijwerk in om de slijtwaarden te bepalen. De specialist kan op deze manier bekijken of een complete rijwerkrevisie noodzakelijk is of dat je met een gedeeltelijke rijwerkrevisie weer een tijd vooruit kunt. Het ene rijwerk onderdeel slijt tenslotte sneller dan het ander. De praktijk leert dat een volledige rijwerkrevisie op de lange termijn toch het meest duurzaam is.

Wanneer de boven- en onderrollen nog in goede staat zijn, kan een gedeeltelijke rijwerkrevisie een kostenbewuste optie zijn. De gedeeltelijke rijwerkrevisie bestaat namelijk uit de vervanging van kettingen, sprockets, bouten en moeren – want deze onderdelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat de ketting en daardoor ook de sprockets veel sneller slijten als ze over rollen lopen die al een kettingleven hebben meegelopen en daardoor meer dan 50% slijtage meten. Om deze reden is het vaak de meest duurzame keuze om ook meteen die boven- en onderrollen te vervangen (ofwel een complete rijwerkrevisie uit te voeren). Dit resulteert in de laagste kosten per draaiuur.

Uitvoeren revisie rubbertrack rijwerk

Rubbertrack rijwerk

Het reviseren van een rubbertrack rijwerk is een klus die je eventueel zelf kunt uitvoeren. Het begint met het schoonmaken van je rijwerk en het afhalen van de rubbertrack. Daarna kun je alle onderdelen goed controleren op speling, slijtage en breuken. Je kunt ook het werkplaatshandboek erbij pakken met daarin de slijtwaarden. Wat te ver gesleten is kun je natuurlijk het best vervangen om weer zo veel mogelijk uren met het gereviseerde rijwerk vooruit te kunnen. Toch zitten er ook bij een revisie van een rubbertrack rijwerk wel wat zaken waar je goed op moet letten. Zo moet je altijd je sprocket vervangen als je je rubbertrack vervangt, omdat deze onderdelen op elkaar inslijten. Ook moet je altijd opletten bij het losschroeven van de spanveer; als deze gebroken of gesleten is kan dit gevaarlijk zijn. Als je toch liever een advies wil of het reviseren van je rubbertrack rijwerk wilt uitbesteden dan kan dat natuurlijk ook.

Uitvoeren revisie stalen rijwerk

Een complete of gedeeltelijke rijwerkrevisie aan een stalen rijwerk is geen eenvoudige klus. Er zijn vaste werkwijzen om rijwerk onderdelen te controleren, te monteren en te repareren. Om dit werk goed uit te kunnen voeren is veel kennis en ervaring nodig. Dit geldt voor het demonteren van rupsplaten, het openleggen van de ketting, de revisie van de voorwielen en het herstel van geleidingen.

Revisie stalen rijwerk in de werkplaats

Monteren nieuwe onderdelen

Reparaties kunnen vaak nog wel in het veld worden uitgevoerd maar voor een complete rijwerkrevisie heb je bij voorkeur een werkplaats nodig. In onze werkplaatsen in Maarheeze, Zeewolde en Ninove (BE) voeren wij ook rijwerkrevisies uit. Als de machine binnenkomt in de werkplaats wordt deze als eerste opgebokt, zodat hij vrij staat van de grond. Vervolgens gaan ervaren monteurs aan de slag om de onderwagen goed schoon te spuiten en de rupsplaten volledig te zuiveren. Dan wordt de ketting op een rollerbaan gelegd zodat men makkelijker alle bouten met een slagmoersleutel kan verwijderen. Als dit gebeurd is kunnen de rupsplaten gedemonteerd worden.

Ze beoordelen of de ribben van de rupsplaten nog hoog genoeg zijn om terug te monteren op een nieuwe ketting. Als dit niet het geval is worden de rupsplaten vervangen; deze ribben bepalen namelijk de stevigheid van de platen.

Twee rijwerk professionals zijn tijdens de revisie continu bezig met het demonteren en monteren van de platen op de ketting. Een ander duo is tegelijkertijd bezig met het demonteren en monteren van de overige te vervangen rijwerk onderdelen zoals de sprockets, voorwielen met spanunits en de kettinggeleiders. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat er dient te worden vervangen. Om de montagekwaliteit van de nieuwe rijwerk onderdelen te waarborgen worden alle montage vlakken egaal en schoon gemaakt om zo een uitlijning van 100% te realiseren. Voor de montage worden ook de vetspanners van de spanunits voorzien van nieuwe afdichtingen om vuilinfiltratie te vermijden. De spanstang wordt ook gepolijst.

Na deze werkzaamheden worden de voorwielen opnieuw aan de spanunits gehecht en, zodra de geleidingen ook netjes glad zijn opgelast, wordt deze combinatie teruggeplaatst in de onderwagen. Zo kan het voorwiel weer vrij bewegen en de spanningsverschillen op de ketting opvangen.

Als laatste stap wordt de ketting teruggeplaatst en gesloten.

Wil je graag eens zien hoe een rijwerkrevisie van een machine met stalen rijwerk bij Verhoeven Rijwerk in zijn werk gaat? Bekijk dan eens onze rijwerk revisie video op YouTube.

Werk voor professionals

Een rijwerkrevisie vraagt om specialistische kennis & apparatuur en moet uitgevoerd worden door professionals. Verhoeven Rijwerk voert al meer dan 60 jaar rijwerkrevisies uit, daardoor beschikken we over enorm veel ervaring en de beste medewerkers en materialen.

Rijwerkrevisies en reparaties voeren we uit in de werkplaatsen van onze vestigingen in Maarheeze, Zeewolde en Ninove. Maar we beschikken ook over 20 servicebussen die in de Benelux op iedere locatie langs kunnen komen.

Wil jij een rijwerkrevisie laten uitvoeren?

Maak een afspraak
Verhoeven

Persoonlijke service en jarenlange ervaring

Wist je dat Verhoeven Rijwerk al zo'n 65 jaar bestaat? Net na de tweede wereldoorlog startte grondlegger Tinus Verhoeven een revisiebedrijfje op om machines te verkopen en repareren. Het oplassen van rijwerk onderdelen behoorde toen tot de dagelijkse werkzaamheden.

Onze geschiedenis
Onze verzendmethodes DHL DB Schenker TNT
Onze betaalmethodes Betaalmethodes