Sluiting of reparatie van de ketting in het veld | Verhoeven Rijwerk
Rijwerk onderdelen

Sluiting of reparatie van de ketting in het veld

Wist je dat er met het inslaan van de eindpen in de ketting van het rijwerk regelmatig ernstige ongelukken gebeuren? Sommigen gebruiken zelfs een hamer als gereedschap om de ketting te sluiten. Het belangrijkste dat ik je kan adviseren is de hoogste prioriteit te geven aan veiligheid.

Het materiaal van de eindpen is nagenoeg even hard als de kop van de hamer waar je mee slaat. Het is in de tijd dat ik in het veld werkte, een keer of zes voorgekomen dat er stukken uit de pen en de hamer vlogen. Gelukkig niet met blijvend letsel, wel met meerdere dagen ziektewet tot gevolg.

De veiligheidsmaatregelen die je kunt treffen als je wel besluit om de pen er in te slaan met een hamer zijn:

hamer
 • Vol gelaat masker
 • Een leren schort
 • Overall
 • Handschoenen
 • De pen aan de zijde waar u slaat, goed af tapen
 • Eventueel de pen een nacht in de vriezer te leggen

Gebruik van kettingpers is vele malen veiliger

Het veiligste voor jou en jouw mensen is om de pen, er met een pers in te laten persen, dit gaat vele malen gecontroleerder dan met een hamer. In de foto collage geef ik je een beschrijving hoe dit in zijn werk gaat bij Verhoeven Rijwerk:

Sluiting van de ketting
 • De monteur smeert voor hij de ketting gaat sluiten als eerste de eindschalm goed, om versnelde slijtage te voorkomen. De tie-wraps die je ziet worden gebruikt om de vulringen op de plek te houden. De monteur hoeft bij het op de plaats brengen van de ketting dan niet meer in de buurt van bewegende delen te komen.
reparatie van de ketting
 • Hier zie je dat de schalmen in elkaar zijn geschoven, dit doen wij in de werkplaats met een heftruck. In het veld worden er meestal een paar handtakels gebruikt.
Verhoeven Rijwerk
 • Als de gaten van de schalm delen én de bus in lijn liggen schuift de monteur een metalen pen (ook wel doorn genoemd) op de plaats waar de pen moet komen. Dit wordt gedaan om de delen te fixeren. Veiligheidstip: kom nooit met je vinger in de schalm of bus. Als er wat weg- of los schiet ben je in het ergste geval jouw vinger kwijt.
Pers
 • Met een pers als deze kunnen wij zowel in het veld als in de werkplaatsen de kettingen dicht persen.
manometer
 • Dat het dichtpersen niet vanzelf gaat laat de manometer hier wel zien, drukken over de 300 bar zijn eerder regel dan uitzondering.
rijwerkdelen
 • Je ziet hier de rijwerkdelen die op een veilige manier aan elkaar gemonteerd zijn, zonder onnodige risico’s.


Ketting sluiten in het veld door Verhoeven Rijwerk

In het stappenplan werd het al een paar keer benoemd: bij Verhoeven Rijwerk kunnen we zowel de ketting persen bij ons in de werkplaats als bij jou in het veld. Onze servicemonteurs nemen in dat geval de mobiele kettingpers mee en zorgen ervoor dat je snel weer verder kunt met jouw werkzaamheden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.

Bent je op zoek naar andere rijwerk onderdelen voor je graafmachine of heb je een vraag over je rijwerk? Ook dan helpen we je graag verder.

Vertegenwoordiger Rijwerk & Uitrustingsstukken

Anne Schipper

Vertegenwoordiger Rijwerk & Uitrustingsstukken

Regio: Nederland Oost

Vind hier je rijwerk onderdelen!

Zoek