Minigraver met rubbertracks vs een stalen… | Verhoeven Rijwerk
Alg merk header optie 1

Minigraver met rubbertracks vs. een stalen rijwerk: wat is de beste keuze?

Een minigraver met een rupsonderstel kan rijden op rubbertracks of stalen kettingen. Maar wat is nou beter, rubber of staal? De keuze van je track hangt af van een aantal factoren en beide opties hebben zowel voor- als nadelen. We bespreken deze voor- en nadelen van rubbertracks en stalen kettingen hieronder.

Rubbertracks op je machine

rubbertracks graafmachine

Machines die op rubbertracks lopen worden vooral gebruikt in de agrarische sector, bouw of industrie, en op een harde ondergrond. Belangrijke voordelen van rubbertracks zijn:

 • Rubbertracks beschadigen de ondergrond niet en laten nauwelijks sporen na;
 • Machines met rubbertracks maken minder geluid dan kettingen van staal;
 • Rubbertracks geven over het algemeen minder trillingen aan de machine (dit hangt uiteraard wel af van de omstandigheden), waardoor het voor de machinist comfortabeler rijdt.

Echter, er zijn ook een aantal nadelen aan graafmachines met rubbertracks:

 • Met rubberen rupsbanden kun je minder goed over een natte of modderige ondergrond rijden, hiervoor is sterker materiaal, zoals staal, een betere optie.
 • Bij verkeerd gebruik zullen rubberen rupsbanden sneller scheuren door harde of scherpe objecten op de grond. Daardoor dienen de rubberen rupsbanden vaker vervangen te worden.

Stalen kettingen op je machine

Graafmachines met een stalen rupsonderstel worden ingezet wanneer de machine over een minder vlak terrein moet lopen, bijvoorbeeld over zand, modder of in de sloop. De belangrijkste voordelen van staaltracks zijn:

Stalen track
 • Je kunt zelf de breedte van de rupsplaten kiezen. Dit is ideaal wanneer je op een zachte of natte ondergrond moet worden, zoals modder of zand. Hoe breder de plaat, hoe meer draagvlak.
 • Stalen tracks zijn ideaal wanneer je machine op een zachte of natte ondergrond moet werken, zoals modder of zand;
 • Tracks van staal zijn duurzamer. Het sterke materiaal kan namelijk beter tegen scherpe en harde objecten en zal minder snel stuk gaan dan rubber. Ze hoeven dan ook minder vaak vervangen te worden.

Er zitten ook wat nadelen aan een machine die rijdt op stalen kettingen:

 • Staaltracks laten eerder hun sporen achter op de ondergrond waar ze overheen rijden;
 • Een machine die rijdt op stalen tracks veroorzaakt meer trillingen, waardoor hij meer geluid maakt op een harde ondergrond;
 • Door de trillingen rijdt de machine voor de machinist minder comfortabel en kan er minder snel gereden worden.

Wat is de beste keuze?

Beide opties hebben voordelen en nadelen. De keuze tussen een rubbertrack of een stalen rijwerk is dus vooral afhankelijk van de ondergrond en toepassing van je machine.

Werk je met je machine vooral op een vlakke ondergrond? Dan kun je het beste voor rubbertracks gaan. Rijdt je machine vooral op zachte of ruwe ondergronden? In dat geval zijn stalen tracks de beste keuze.

Twijfel je? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

Vind hier je rijwerk onderdelen!

Zoek