Je rubbertrack vervangen in 10 stappen | Verhoeven Rijwerk
Alg merk header optie 4

Je rubbertrack vervangen in 10 stappen

Wanneer je rubbertrack is opgerekt, het profiel is verdwenen of wanneer hij zelfs is gescheurd, is het de hoogste tijd om hem te vervangen. Wij kunnen de rubbertrack van jouw (graaf)machine vervangen. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.

Je kunt je rubbertrack ook zelf vervangen. Dit is niet heel moeilijk, maar het is wel belangrijk dat het goed gedaan wordt om schade te voorkomen. Wij laten je in 10 stappen zien hoe je je huidige rubbertrack verwijdert en hoe je je nieuwe rubbertrack op de juiste manier monteert.

Stap 1: Goede voorbereiding

machine omhoog zetten

Voordat je begint aan het vervangen van je rubbertrack, zorg je eerst dat je machine op een stevige ondergrond staat. Til hem vervolgens met het blad en de giek omhoog, zo kun je overal goed bij. Het is slim om het rijwerk goed schoon te spuiten voordat je aan de slag gaat. Gaat dit niet, omdat je in het werk staat, ga dan met de bezem rond.

Stap 2: Verwijder het inspectieluikje

inspectieluikje verwijderen

Verwijder het inspectieluikje van het rijwerk, hierin zit een vetnippel die een vetcilinder afsluit. De vetcilinder zorgt er, samen met de spanunit, voor dat de rubbertrack op spanning blijft. Er is een grote kans dat er veel zand in de balk zit opgesloten. Probeer dit zoveel mogelijk te verwijderen en schroef de nippel uit de vetcilinder.

Stap 3: Voorwiel inschuiven

Het voorwiel moet worden ingeschoven om de rubbertrack te kunnen verwijderen. Het vet moet hiervoor uit de cilinder worden geperst. Dit kun je op twee manieren doen:

  1. Ga onder op de rubbertrack staan en beweeg een aantal keer op en neer. Je zou dit eventueel ook met twee personen kunnen doen. Hierdoor valt er als het goed is een grote hoop vet op het papier op de binnenzijde van de track.

  2. Lukt het niet om de spanning van de track te krijgen? Pak dan een houten balk je en leg deze tussen de track en het sprocket. Zet de rijmotor zachtjes in beweging. De balk gaat nu met het sprocket meedraaien. De vetcilinder wordt nu leeg geperst, het voorwiel wordt naar binnen geschoven en de track komt losjes op het rijwerk te liggen.

Stap 4: Track verwijderen

Laat de machine zo ver zakken dat de onderkant van de rubbertrack op de grond ligt. Je kunt de track nu gemakkelijk zelf van het voorwiel afhalen. Wanneer je de rubbertrack iets schuin houdt, zal ook het sprocket er gemakkelijk vanaf schuiven.

Stap 5: Controleer je andere rijwerk onderdelen

versleten rijwerk onderdelen

De onder- en bovenrollen, voorwiel en het sprocket zijn nu goed zichtbaar. Het is nu een uitstekend moment om je andere rijwerk onderdelen ook op slijtage, breuken of speling te controleren.

De speling voel je met je hand, of bijvoorbeeld met een bandenlichter. De slijtage van het voorwiel en de rollen kun je controleren door de slijtwaarden te checken in het werkplaatshandboek. Is er teveel slijtage, vervang dan je rijwerk onderdeel.

Als je het voorwiel goed wil controleren, is het slim om deze eerst goed schoon te spuiten. Is het voorwiel versleten? Vervang deze. Wanneer de spanunit versleten is, is het belangrijk dat je deze nooit zomaar losschroeft! De spanunit staat namelijk op veel spanning. Wanneer je deze losschroeft, kan hij losschieten en jou of iemand in je omgeving ernstig verwonden.

Bij Verhoeven Rijwerk kun je terecht voor al je rijwerk onderdelen. Ben je op zoek naar bovenrollen, onderrollen, een voorwiel of een sprocket? Bestel ze gemakkelijk online!

Stap 6: Je onderdelen terug monteren

voorwiel vervangen

Maak de binnenkant van de balk schoon voordat je alles weer monteert. Maak de vetnippel schoon en draai deze weer op de vetcilinder. Schuif eerst de vetcilinder terug en daarna het voorwiel.

Controleer ook de speling tussen de balk en de vork van het voorwiel. Het is goed als er een minimale speling is. Wanneer de vork klappert in de balk, zit hij te los. Je kunt dan een aantal metalen strips in de balk laten lassen.

Stap 7: Vervang ook je sprocket

Wij raden aan om ook meteen je sprocket te vervangen wanneer je een nieuwe rubbertrack gaat monteren. Als je dit niet doet, kunnen de inserts van je nieuwe tracks namelijk meer en sneller gaan slijten. Daarnaast is er een grotere kans dat de tracks gaan scheuren. In de video over het bestellen van rubbertracks op onze website, vertellen we hier meer over.

Draai eerst alle bouten uit je sprocket. De kans is groot dat de sprocket er dan vanzelf uit zal vallen. Is dit niet het geval, gebruik dan weer het houten balkje.

Controleer de afmetingen

sprocket versleten en nieuw

Bij Verhoeven Rijwerk bestel je de juiste sprocket voor jouw graafmachine online. Wanneer je een nieuw sprocket bestelt, is het belangrijk dat je de afmetingen van het sprocket goed controleert. Het is belangrijk dat de diameter, het aantal tanden en de offset van het nieuwe sprocket gelijk is aan je huidige sprocket. Wanneer er verschil zit in de offset, loopt de track uit het midden en kan hij van de graafmachine gaan lopen. Dit zal schade aan de rubbertrack veroorzaken.

Je kunt de offset controleren door een metalen lat te plaatsen aan de kant van het sprocket waar de rijmotor zit. Met een liniaal of rolmaat kun je de afstand opmeten. Er mag maximaal een millimeter verschil in zitten.

Stap 8: Maak de contactvlakken van de rijmotor goed schoon

nieuw sprocket monteren

Door roest en inwerking van vuil zat het oude sprocket waarschijnlijk vast op de rijmotor. Als je het nieuwe sprocket er weer opschroeft, is er een kans dat de aansluiting niet meer precies klopt en dat de bouten op den duur loslopen.

Voordat je het sprocket gaat monteren, is het daarom van belang dat je de contactvlakken van de rijmotor goed schoonmaakt met een staalborstel of met schuurpapier. Om een perfect contactvlak te krijgen, is het ook nodig om de verflaag van het nieuwe sprocket te verwijderen.

Je kunt een beetje loctite op de sprocketbouten smeren om loslopen te voorkomen. De bouten kun je eerst met de hand aandraaien en daarna met een momentsleutel. Het juiste moment kun je vinden in het werkplaatsboek van de machine.

Stap 9: Monteer de nieuwe rubbertrack

nieuwe rubbertrack plaatsen

Je kunt nu de nieuwe rubbertrack op je machine monteren. Het is gemakkelijker om dit samen met een collega te doen. Het profiel van het loopvlak moet bij het monteren in de richting van het voorwiel wijzen.

Leg de rubbertrack eerst om het sprocket, daarna trekt de ander de track aan de andere kant over het voorwiel. Vervolgens til je de doorhangende track over de balk van de onderwagen, met bijvoorbeeld een metalen staaf.

Je moet even goed passen en meten, maar uiteindelijk vallen de tanden van het sprocket precies in de bussen van de rubbertrack. Til de machine op zodat de track helemaal vrijkomt van de grond.

Stap 10: Rubbertrack op spanning brengen

rubbertrack op spanning brengen

Je brengt de rubbertrack weer op spanning door vet in de vetcilinder te spuiten. Naarmate er meer vet in de cilinder komt, schuift het voorwiel naar buiten en trekt de rubbertrack zich strakker.

De juiste spanning van de rubbertrack is terug te vinden in het werkplaatshandboek van de machine. De spanning van de rubbertrack is de afstand tussen de onderkant van de balk en de binnenkant van de rubbertrack. Dit kun je meten met een rolmaat.

Let op: de rubbertrack mag nooit te strak zitten. Dat verhoogt de kans op slijtage.

Wanneer de nieuwe rubbertrack op de juiste spanning is, zit hij er goed omheen en is de machine weer gereed om te gebruiken!

Heb je nog vragen over het vervangen van je rubbertrack? Neem dan gerust contact met ons op.

Vind hier je rijwerk onderdelen!

Zoek
NRZ0913 min
Berco's rijwerk onderdelen bieden het perfecte antwoord op de behoeften van de markt, door middel van een veilige, betrouwbare en kosteneffectieve oplossing voor middelgrote bouwmachines. De klassen van rupsmachines variëren van 7 tot 50 ton en hebben een kettingsteek tussen 140-228,6 mm ontworpen...
Blog Onderhoud tracks correct 3 0
Voor het werken op verschillende soorten terreinen, is het handig om gebruik te maken van een minigraver. Hoe kan ervoor gezorgd worden dat de rupsbanden in optimale staat blijven en hoe een rupsband vervangen wordt?
Rubbertracks
De levensduur van een rubbertrack is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de track, hoe vaak het wordt gebruikt, op welke ondergrond het wordt gebruikt en hoe zorgvuldig het wordt onderhouden. Om de levensduur van je rubbertracks te verlengen, is het belangrijk om...
EYE0330 7228
Verhoeven Rijwerk repareert al zo’n 70 jaar zorgvuldig je rijwerk onderdelen en uitrustingen. Deze reparaties gebeuren tegenwoordig niet alleen meer in de werkplaats, maar nu ook bij je op locatie. Verhoeven Rijwerk beschikt over meerdere volledig uitgeruste servicebussen. Deze servicebussen kun je...
Breedte rubbertrack opmeten
Zijn de rubbertracks van je machine versleten en wil je deze vervangen? Dan is het belangrijk dat je de juiste maat rubbertracks bestelt, anders bestaat er een kans dat je nieuwe tracks niet om je onderstel passen. Via de zoekbalk bovenaan de pagina kun je op zoek gaan naar de juiste tracks voor je...
Rijwerkcheck Verhoeven Rijwerk
Als eigenaar van een graafmachine of een andere machine, weet je dat het rijwerk van je machine een van de belangrijkste onderdelen is. Het is de basis van je machine en zorgt ervoor dat je veilig en efficiënt kunt werken. Door het vele gebruik van je machine gaan je rijwerk onderdelen op den duur...
Rubbertracks
De levensduur van een rubbertrack is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de track, hoe vaak het wordt gebruikt, op welke ondergrond het wordt gebruikt en hoe zorgvuldig het wordt onderhouden. Om de levensduur van je rubbertracks te verlengen, is het belangrijk om...
Admin ajax
Wanneer je je rijwerk onderdelen vervangt is het vaak gissen naar de juiste spanning van de rubbertracks of kettingen. Het is belangrijk om de juiste spanning aan te houden, omdat dit de levensduur van je rupsonderstel sterk bevordert. Je onderstel gaat een stuk langer mee als je vanaf de aanschaf...
1 2 3 ...
Pagina 1 van 4