Een rijwerkrevisie uitvoeren: hoe gaat dat? | Verhoeven Rijwerk
Sprockets rijwerk

Een rijwerkrevisie uitvoeren: hoe gaat dat?

Het goed onderhouden van de onderwagen is essentieel voor de levensduur van je bulldozer of graafmachine. Afhankelijk van de gebruiksintensiteit is het belangrijk om het rijwerk ongeveer iedere vijf jaar te reviseren. In principe geldt het advies om vooraf een rijwerkinspectie uit te laten voeren om te controleren of een gedeeltelijke of volledige revisie noodzakelijk is. In praktijk blijkt echter dat een volledige rijwerkrevisie op lange termijn duurzamer is. Maar wat komt er allemaal kijken bij een volledige rijwerkrevisie?

Het kan een kostenbewuste optie zijn om een gedeeltelijke revisie uit te voeren wanneer je boven- en onderrollen nog in goede staat zijn. Een gedeeltelijke rijwerkrevisie bestaat uit het vervangen van een aantal rijwerk onderdelen, namelijk de bouten en moeren, kettingen en sprockets. Echter, de ketting en daardoor ook de sprockets slijten aanzienlijk sneller wanneer deze over rollen lopen die al een kettingleven hebben meegelopen. Daarom is het vaak een duurzamere keuze om meteen ook de boven- en onderrollen te vernieuwen.

Machine inmeten

Machine inmeten

Je kunt de machine op locatie laten inmeten voor een advies op maat. Een aantal facetten van de ketting worden dan gecontroleerd. Door slijtage kan het namelijk voorkomen dat de ketting langer wordt met een minder strakke spanning als gevolg. Er bestaat een hoger risico op kettingbreuk en stilstand als dit probleem niet verholpen wordt.

In tabellen worden exacte specificaties vermeld die aangeven hoe ver een bus van een ketting gesleten is. Aan de hand van dit meetrapport met eventuele slijtwaarden wordt het meest geschikte advies over de rijwerkrevisie gegeven.

In de werkplaats

Een snelle reparatie zou eventueel in het veld kunnen worden uitgevoerd, maar voor een goede rijwerkrevisie heb je een werkplaats nodig met de meest moderne en innovatieve gereedschappen. In de werkplaats kan een revisie namelijk uitgebreider uitgevoerd worden. Een rijwerkrevisie vraagt nu eenmaal om specialistische apparatuur en kennis en moet gedaan worden door professionals.

Capaciteit en kwaliteit

Voor het uitvoeren van een gedeeltelijke of volledige rijwerkrevisie gelden er duidelijke regels. Er is veel kennis en ervaring nodig om dit werk goed uit te kunnen voeren. Van het openleggen van de ketting tot aan de revisie van voorwielen.

rijwerkrevisie werkplaats

Do’s en dont’s tijdens een rijwerkrevisie

Voor de levensduur van je machine is het dus erg belangrijk om een regelmatige controle uit te voeren aan je rijwerk. De meest eenvoudige manier om de staat van de onderwagen van de machine te bepalen is om deze tijdens de periodieke reiniging te checken op eventuele slijtpatronen of pijnpunten. Een vroegtijdige controle kan erger voorkomen. We sommen een aantal do’s en dont’s op voor het uitvoeren van een rijwerkrevisie:

Do’s:

revisie rijwerk werkplaats
  • Zorg ervoor dat je machine goed is onderhouden, dit zal de levensduur van de machine verlengen.
  • Maak gebruik van kwalitatief goede rijwerkonderdelen, dit zorgt voor minder slijtage.
  • Laat kettinggeleiders oplassen om buitensporig lopende kettingen te vermijden.
  • Zet rupsplaten altijd vast met een momentsleutel, dit voorkomt overspanning.
  • Laat het rijwerk regelmatig inspecteren en inmeten door een specialist om schade te voorkomen. Vraag een gratis rijwerkcheck aan.

Dont’s:

  • Haal nooit zelf een spanunit los, dit is levensgevaarlijk!
  • Om lekkages te voorkomen, is het van belang dat je geen ongepolijste spanstangen terug in spanbussen steekt met nieuwe seals.
  • Mijd teveel achteruit rijden met je rijwerk, dit voorkomt hogere en snellere slijtages.
  • Gebruik loszittende rupsplaten nooit opnieuw, deze zijn al ingesleten.
  • Zorg dat de bouten niet te lang zijn en vet ze in met keramisch vet.


Je kunt ervoor kiezen om je rijwerk zelf te reviseren. Voor de beste rijwerkonderdelen die gegarandeerd op jouw machine passen, kun je bij Verhoeven Rijwerk terecht. Wil je je rijwerk revisie liever uit handen geven? Ook dan kun je terecht bij Verhoeven Rijwerk. Wij kunnen de revisie namelijk ook voor jou uitvoeren.

Vind hier je rijwerk onderdelen!

Zoek